hoe vermijd ik dat mijn fiets gestolen wordt?

Niets is vervelender dan je fiets gestolen zien worden, vooral als je er alles aan hebt gedaan om diefstal te voorkomen. Gelukkig zijn er tal van maatregelen die je kunt nemen om het risico op fietsdiefstal aanzienlijk te verkleinen. En mocht het toch misgaan, dan zijn er stappen die je direct kunt ondernemen om de kans te vergroten dat je je fiets terugkrijgt.

Voorkomen is beter dan genezen

Een van de meest effectieve manieren om fietsdiefstal te voorkomen, is door je fiets altijd goed vast te leggen wanneer je hem ergens achterlaat, ook al is het maar voor een korte tijd. Zorg ervoor dat je twee verschillende sloten gebruikt. Een standaard ringslot is ideaal voor het achterwiel, terwijl een kettingslot van gehard staal het voorwiel en het frame aan een vast voorwerp kan bevestigen. Een slimme tip hierbij is om het ringslot bij het ventiel van het achterwiel te bevestigen. Als een dief het slot probeert te breken, kan hij het ventiel beschadigen, wat leidt tot een lekke band. Hierdoor zal hij, zelfs als hij erin slaagt het slot open te breken, niet ver komen met je fiets.

Of je nu even snel naar de bakker gaat of je fiets voor langere tijd moet achterlaten, het is essentieel om hem altijd goed vast te maken. Ook al lijkt het misschien overbodig als je maar een paar minuten weg bent, een geoefende fietsendief heeft vaak maar een paar seconden nodig om zijn slag te slaan. Heb je toevallig geen fietsslot bij je? Zorg er dan voor dat je je fiets in je gezichtsveld parkeert.

Bij voorkeur stal je je fiets in een bewaakte fietsenstalling of in een afsluitbare fietsbox. Dit biedt een extra laag bescherming. Thuis is het ook verstandig om je fiets op een veilige, afgesloten plaats te zetten. Als je geen afgesloten fietsenstalling hebt en je fiets op het voetpad voor je huis moet achterlaten, kun je overwegen om een stevig oog in de gevelmuur te installeren waaraan je de fiets kunt vastmaken.

Vergeet ook niet om accessoires zoals een fietscomputertje of afneembare verlichting mee naar binnen te nemen. Laat daarnaast geen waardevolle spullen in je fietszakken achter.

Om je fiets nog beter te beschermen, kun je hem laten graveren met je rijksregisternummer. Dit unieke nummer kan in het fietsframe of op de batterij van je fiets gegraveerd worden, wat het moeilijker maakt voor dieven om de fiets door te verkopen. Je kunt je fiets ook registreren via het internet, en voor duurdere fietsen is de installatie van een GPS-tracker een overweging waard.

Wat te doen na fietsdiefstal

Mocht je ondanks al deze voorzorgsmaatregelen toch het slachtoffer worden van fietsdiefstal, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Fietsdieven rekenen er vaak op dat mensen geen aangifte doen, waardoor ze minder risico lopen om gepakt te worden. Bij de aangifte is het cruciaal dat je een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving van je fiets geeft. Als je foto’s van je fiets hebt, neem deze dan zeker mee naar het politiekantoor. Aangifte doen kan ook online via Police-on-web.

Als je verzekerd bent voor fietsdiefstal, neem dan direct contact op met je verzekeringsmakelaar om de schade te melden.

Tot slot, houd de website Gevondenfietsen.be in de gaten. Hier worden regelmatig teruggevonden fietsen geplaatst, en met een beetje geluk staat jouw fiets erbij.

Met deze tips en maatregelen kun je de kans op fietsdiefstal aanzienlijk verkleinen en ben je goed voorbereid als het toch gebeurt.